СТАТЬЯ ПОНЯТНА БЕЗ ПЕРЕВОДА
27.9.2006. Drustvo
wwwme
Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) odobrila je juče da dvoslovna skraćenica za Crnu Goru bude ME, a troslovna MNE .
ME će biti i nacionalni internet domen i zamijeniće dosadašnju cg.yu, koju je kao crnogorski podomen u prethodnih devet godina koristio prvi provajder u ovoj oblasti u Crnoj Gori, kompanija Internet Crna Gora.
Već od septembra, oznaka na crnogorskim automobilima koji odlaze u inostranstvo trebalo bi da bude MNE, umjesto SCG.
Državne oznake ME i MNE, koje je Vlada Crne Gore nedavno prihvatila na predlog ISO-a, prema saopštenju te organizacije, sada su i zvanično dodijeljene i dodate zvaničnoj listi državnih oznaka.
Međunarodna unija za telekomunikacije odredila je novi pozivni broj za Crnu Goru - 382.
Iz Ministarstva ekonomije Crne Gore saopšteno je da će u prelaznom, polugodišnjem periodu moći da se koristi i novi i dosadašnji pozivni broj 381 koji je važio za državnu zajednicu. Taj je period potreban kako bi se strani telekomunikacioni operatori i njihovi korisnici mogli prilagoditi na novi pozivni kod.
Nakon isteka toga perioda moći će da se koristi samo pozivni 382.